< Terug naar overzicht

EEN BLIK OP DE DIESELWAGENS

U las het onlangs in de krant: “Diesel is dood: dieselwagen bijna altijd de duurste optie”. Amper 3% van de privérijders zou nog baat hebben bij diesel omdat ze meer dan 30.000 km per jaar rijden. De aanleiding tot het artikel was de beslissing van de regering om de fiscale voordelen af te schaffen en de accijnzen voor 2018 gelijk te schakelen met benzinewagens. Het klopt uiteraard dat deze beslissingen een invloed hebben op het al dan niet aankopen van diesel- of benzinewagens, maar anderzijds is het artikel te weinig genuanceerd. Er zijn zoveel zaken die een invloed hebben op de aankoop van een wagen, die we in dit artikel graag aan u uitleggen.

AANBOD EN PRIJZEN

Als we vandaag de tweedehandsmarkt bekijken, valt het op dat het aanbod dieselwagens veel groter is dan dat van benzinewagens. Door het grotere aanbod zijn de prijzen van tweedehands dieselwagens dus vaak lager als hetzelfde type in benzine. Daarenboven is er uiteraard ook veel meer keuze wat prettiger is voor u als klant.

KOSTEN

De kosten om met een dieselwagen te rijden, blijven lager. Ook al is de rijtaks iets duurder en worden de accijnzen op brandstof gelijkgeschakeld, toch verbruikt een dieselmotor over het algemeen enkele liters minder als dezelfde wagen met benzinemotor.

MOTORISCH

Dieselmotoren hebben meer koppel, wat positief is indien u vaker geladen rijdt of een aanhangwagen moet trekken. Het aantal km’s per jaar is voor de motor van minder belang. Wat wel van belang is, is dat u af en toe langere trajecten rijdt. Dagelijks trajecten van 5 à 10 km verstoppen de roetfilter en zorgen op termijn voor problemen.

LAGE EMISSIE ZONE

Verschillende steden voerden onlangs een lage emissie zone in en anderen zullen volgen. Euro 3 dieselwagens (of lager) zonder roetfilter mogen die steden niet meer binnen. In 2020 worden de regels verstrengd en moet u een euro 5 of 6 dieselwagen hebben. Vanaf 2025, mogen enkel euro 6 dieselwagens nog de lage emissie zones binnen.

95% van de wagens die we bij Autostad Used Cars aanbieden zijn euro 6 en maar een beperkt aantal wagens zijn euro 5 of lager.

CONCLUSIE

Laat u niet meteen bang maken en weeg alle voor- en nadelen nauwkeurig af. Dieselwagens zijn wat ons betreft zeker nog interessant. U kan altijd bij ons terecht voor meer info of concrete vragen.