< Terug naar overzicht

5 Dingen die je zeker moet doen bij een ongeval

In het verkeer is een ongeval soms onvermijdelijk. Hou het hoofd koel en probeer de materiële en lichamelijke schade rustig te evalueren. Als de tegenpartij niet wil meewerken, zich verdacht gedraagt of er vandoor gaat, bel dan meteen de politie.

1. Bel indien nodig de hulpdiensten

Prioriteit nummer één is de veiligheid bij een ongeval. Zijn er gewonden? Bel dan meteen 100, of 112 als het ongeval ergens anders in Europa gebeurde.

2. Neem foto's van het ongeval

Met een smartphone kan je snel een foto nemen. Misschien handig voor de verzekering, om te bepalen wie het ongeval veroorzaakt heeft. De foto's dienen ook als bewijs voor de schade.

3. Maak de weg vrij

Als de auto's de weg versperren en nog kunnen rijden, maak dan de weg zo snel mogelijk vrij. Hoeveel files worden er niet veroorzaakt door twee auto's met blikschade die in het midden van de snelweg blijven staan? Vergeet je fluovestje niet als je te voet op de openbare weg begeeft. Als de auto's aan de kant staan, plaats dan je gevarendriehoek op 100 meter afstand op de snelweg en op 30 meter afstand op andere wegen.

4. Zoek getuigen

Zijn er getuigen? Vraag of ze een verklaring willen afleggen en of je hun gegevens mag noteren. Een kleine formaliteit voor hen, maar een grote hulp om het probleem op te lossen.

5. Vul het aanrijdingsformulier in

Het is niet verplicht om er een in de auto te hebben liggen, maar toch is het aan te raden om steeds een Europees aanrijdingsformulier mee te nemen. Een exemplaar dat door beide partijen is ingevuld (vergeet niets om te schrijven) wordt naar de verzekering opgestuurd om te bepalen wie er in fout was. Goed om weten: er bestaan ook apps om het formulier met je smartphone in te vullen.